αγγλικά


IDA CONTROL
Automation Robotics
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μ. ΠΙΚΗΣ
& ΣΥΝΕΡΓΑΤΑΙ Ο.Ε.

ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 243
17342 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Τηλ: 210.9821806
Φαξ: 210.9832431
Email: info@idacontrol.gr


Συχνές Ερωτήσεις  

Επιλέξτε κατηγορία:
• Μηχανές Κοπής Λέιζερ (Laser) • Μεταλλοκοπτικές Μηχανές Πλάσματος (Plasma) • CNC, Μονάδα Ψηφιακής Οδήγησης • Μεταλλοκοπτικές Μηχανές Οξυγόνου/Πλάσματος • Λογισμικό CAM


• Εισαγωγή στις Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με τις μηχανές κοπής Πλάσματος (Plasma)

Συχνά οι πελάτες σκέφτονται να αναβαθμίσουν τις μηχανές τους ή ψάχνουν για μηχανή που θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες τους. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα κατάλογο ερωτημάτων από τα πιο βασικά που, από την πείρα μας, αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες. Χωρίς βασικές γνώσεις σχετικά με την τεχνολογία που θέλετε να υιοθετήσετε και να βάλετε στην παραγωγή σας, ο δρόμος είναι ανοιχτός να γίνουν λανθασμένες επιλογές που κοστίζουν ακριβά, και σε χρόνο και σε χρήμα.

Καλωσορίσατε!

Φωτογραφία: Διαλογισμός (Γλυπτό του Jean Proulx Dibner)


• Τί είναι Πλάσμα (Plasma);

Πλάσμα (Plasma) είναι η τέταρτη κατάσταση της ύλης, μετά τα γνωστά Στερεά, Υγρά και Αέρια. Είναι η κατάσταση που φτάνουν αέρια ή ατμοί όταν υπερθερμανθούν μέχρι του σημείου τα μόριά τους να χάνουν την ικανότητα να παραμένουν ακέραια, και μετατρέπονται σε σύνολο θετικά και αρνητικά φορτισμένων ιόντων, οπότε γίνονται καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Μία ακτίνα πλάσματος (Plasma jet ή plasma beam) είναι πλάσμα θερμοκρασίας περίπου 22.000o C που εκτοξεύεται από ένα ακροφύσιο (μπεκ) και είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.


• Τί είναι μια μηχανή CNC;

Μηχανή CNC σημαίνει μηχανή Αριθμητικά Ελεγχόμενη από Υπολογιστή, δηλαδή ελεγχόμενη από ένα πρόγραμμα οδήγησης που συχνά είναι κωδικοποιημένο σε Κώδικα-G. O Κώδικας-G χρησιμοποιείται και για τον έλεγχο μεγάλης ποικιλίας αυτόματων μηχανών, όπως Τόρνοι και Φρέζες Διαμόρφωσης. Η κοπή των υλικών σε δύο διαστάσεις από μηχανές CNC μπορεί να γίνει με Πλάσμα ή Λέιζερ σε οποιοδήποτε σχήμα, λιώνοντας ή εξατμίζοντας το υλικό στα σημεία της κοπής. Αυτός ο τύπος κοπής προφίλ σε δύο διαστάσεις γίνεται από μηχανές CNC επί περισσότερο από 25 χρόνια.

Φωτογραφία: Μηχανή μεταλλοκοπής οδηγούμενη από CNC της IDA Control


• Τί είναι Κοπή με Πλάσμα Υψηλής Ευκρίνειας;

Η κοπή με Πλάσμα Υψηλής Ευκρίνειας είναι η ίδια ακριβώς διαδικασία με την κοπή με απλό Πλάσμα, αλλά το πλάσμα διοχετεύεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από μπεκ πολύ μικρότερης διαμέτρου, με αποτέλεσμα πολύ καλύτερη ποιότητα κοπής. Υπάρχει τώρα και ένα αέριο προστασίας που περιορίζει την δέσμη και την διατηρεί ευθύγραμμη, έτσι παρουσιάζεται μεγάλη βελτίωση στην καθετότητα κοπής. Έχουμε επίσης δυνατότητα για κοπή με μηδενικό γρέζι, και το αυλάκι κοπής (Kerf) είναι λεπτότερo. Επιπλέον πλεονέκτημα είναι πως με την ίδια μηχανή έχουμε μεγάλο εύρος στα πάχη των προς κοπή ελασμάτων, από πολύ λεπτό (0,5mm) έως πολύ χοντρό (π.χ. 60mm).

Από την άλλη, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η κοπή με Πλάσμα Υψηλής Ευκρίνειας δεν είναι μόνο θέμα τσιμπίδας, αφορά όλο το σύστημα κοπής, που αποτελείται από τον πυρσό κοπής, την γεννήτρια ρεύματος, το σύστημα διανομής αερίων, την τράπεζα κοπής και τα συστήματα κίνησής της καθώς και το CNC που ελέγχει όλη την διαδικασία.


Φωτογραφία: Ποιότητα επιφάνειας κοπής με το Πλάσμα Υψηλής Ευκρίνειας


• Μπορώ να βάλω ένα πυρσό με Πλάσμα Υψηλής Ευκρίνειας στο μηχάνημα που έχω;

Όχι, δεν είναι δυνατόν, χρειάζεται μια συνολικότερη προσαρμογή της μηχανής, αλλιώς δεν θα έχουμε τις καλύτερες δυνατές κοπές, δεν αρκεί να προσαρμόσουμε απλώς έναν πυρσό υψηλής ευκρίνειας πάνω σε οποιαδήποτε μηχανή. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε το άρθρο μας Πλάσμα (Plasma) Υψηλής Ευκρίνειας στις σελίδες του ιστότοπού μας τις αφιερωμένες στην Τεχνική Υποστήριξη.


• Τί είναι κοπή χωρίς κρέμαση (Γρέζι);

Κοπή χωρίς κρέμαση (Γρέζι) σημαίνει πως το κάτω μέρος της κοπής είναι τελείως απαλλαγμένο από λιωμένα και ξανα-στερεοποιημένα σταγονίδια του υλικού που δημιουργήθηκαν και δεν απομακρύνθηκαν κατά τη διαδικασία κοπής. Η κοπή χωρίς γρέζι μας δίνει αντικείμενα με επιφάνειες που δεν χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία. Το πόσο καθαρή είναι η επιφάνεια κοπής είναι μέτρο της καλής ρύθμισης των παραμέτρων της αυτόματης οδήγησης των μηχανών με Πλάσμα Υψηλής Ευκρίνειας.

Η φωτογραφία στα δεξιά, που εμφανίζεται στο rocknfish.com, παράδειγμα του τι ΔΕΝ είναι κοπή χωρίς γρέζι!


• Από τί εξαρτάται η δημιουργία κρέμασης (γρεζιού);

Το γρέζι οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: Παράγοντες που έχουν σχέση με τις ρυθμίσεις της μηχανής, όπως η ταχύτητα κοπής, η ένταση και η τάση του ρεύματος, η απόσταση του μπεκ της τσιμπίδας από την λαμαρίνα και η κατάσταση των αναλωσίμων ή με χαρακτηριστικά του υλικού που κόβουμε όπως ο τύπος, η χημική του σύνθεση, το πόσο παχύ ή επίπεδο είναι το φύλλο της λαμαρίνας, και η κατάσταση της επιφάνειάς της, ακόμα όμως και οι μεταβολές της θερμοκρασίας κοντά στο σημείο κοπής. Οι πιο κρίσιμοι παράγοντες, όμως, είναι η ταχύτητα κοπής, η ένταση του ρεύματος και η απόσταση της τσιμπίδας από τη λαμαρίνα.


• Πώς δημιουργείται η κρέμαση (γρέζι) χαμηλής ταχύτητας;

Όταν η ταχύτητα κοπής είναι πολύ χαμηλή, η θερμότητα που μεταφέρεται από το τόξο πλάσματος στη λαμαρίνα είναι μεγαλύτερη, επομένως μεγαλύτερη ποσότητα υλικού λιώνει και απομακρύνεται από το σημείο κοπής. Το αποτέλεσμα είναι πως το αυλάκι κοπής αποκτά μεγαλύτερο πλάτος και σταγονίδια λιωμένου υλικού συγκεντρώνονται στο κάτω μέρος της κοπής. Αυτά ευτυχώς είναι εύκολο να απομακρυνθούν από αυτήν. Μεγαλύτερη ενέργεια μεταφέρεται στη λαμαρίνα και όταν η ένταση του ρεύματος είναι μεγαλύτερη από το κανονικό ή όταν η απόσταση της τσιμπίδας από τη λαμαρίνα είναι μικρότερη από αυτή που πρέπει. Δημιουργείται τότε παρόμοιο γρέζι, που και αυτό το λέμε γρέζι χαμηλής ταχύτητας.


• Πώς μπορώ να αποφύγω την κρέμαση (γρέζι) χαμηλής ταχύτητας;

1. Αυξάνουμε την ταχύτητα κοπής με βήματα των 12mm ανά λεπτό
2. Αυξάνουμε το ύψος πυρσού με βήματα 1,5mm ή την τάση με βήματα 5 volt
3. Μειώνουμε την ένταση του ρεύματος με βήματα των 10Α
4. Εάν δεν έχουμε βελτίωση, ας χρησιμοποιήσουμε την αλλαγή του ακροφύσιου (Μπεκ) με άλλο μικρότερου ανοίγματος.


• Πώς δημιουργείται η κρέμαση (γρέζι) υψηλής ταχύτητας;

Όταν η ταχύτητα είναι πολύ μεγάλη το τόξο αρχίζει να καθυστερεί μέσα στο αυλάκι κοπής αφήνοντας ένα μικρό στρώμα άκοπου υλικού και λιωμένο υλικό που ξαναστερεοποιείται σε μορφή χάντρας. Το υλικό που λιώνει και πρέπει να απομακρυνθεί πετάγεται στις πλευρές του αυλακιού κοπής, δεν απομακρύνεται αφού η κολώνα της κοπής έχει ήδη προχωρήσει και συγκεντρώνεται σε μεγαλύτερες σταγόνες στην κάτω επιφάνεια του κομματιού που κόβουμε, όπου και ξαναστερεοποιείται. Αυτός ο τύπος γρεζιού είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθεί. Εάν η ταχύτητα είναι υπερβολικά μεγάλη το τόξο γίνεται ασταθές και μπορεί και να σβήσει. Τα ίδια αποτελέσματα έχουμε και εάν ο πυρσός είναι ψηλότερα από το κανονικό ή όταν η ένταση του ρεύματος είναι χαμηλότερη από την συνιστώμενη για τη συγκεκριμένη δουλειά.


• Πώς μπορώ να αποφύγω την κρέμαση (γρέζι) υψηλής ταχύτητας;

1. Ελέγχουμε το μπεκ για σημάδια φθοράς (αν έχει εσωτερικές ή εξωτερικές γραμμώσεις, εάν έχει το στόμιό του μεγαλώσει ή έχει γίνει ελλειπτικό)
2. Μειώνουμε την ταχύτητα κοπής με βήματα των 12mm ανά λεπτό
3. Μειώνουμε το ύψος πυρσού με βήματα 1,5mm ή την τάση με βήματα 5 volt
4. Αυξάνουμε την ένταση του ρεύματος με βήματα των 5Α προσέχοντας να μην ξεπεράσουμε το 95% των προδιαγραφών του κατασκευαστή


• Τι είναι επιφανειακό γρέζι;

Καθώς κόβουμε, σταγονίδια του λιωμένου υλικού πετάγονται μερικές φορές πάνω στα κομμάτια που κόβουμε, όπου και ξαναστερεοποιούνται. Αυτό το γρέζι το λέμε επιφανειακό γρέζι (πιτσίλισμα) και είναι πολύ εύκολο να απομακρυνθεί. Προκαλείται από κακή ευθυγράμμιση του ρεύματος των στροβιλιζόμενων αερίων και του πλάσματος που εκτοξεύονται από την τσιμπίδα, που μπορεί να οφείλεται σε φθαρμένο μπεκ, σε μεγάλη απόσταση της τσιμπίδας από την επιφάνεια της δουλειάς ή σε πολύ μεγάλη ταχύτητα κοπής. Αυτό το κακά ευθυγραμμισμένο ρεύμα αερίων εκτοξεύει τα σταγονίδια του λιωμένου υλικού έξω από το αυλάκι κοπής, μπροστά από το σημείο κοπής και επάνω στην επιφάνεια της λαμαρίνας, αντί να τα διώχνει κάτω από το αυλάκι κοπής.


• Πώς μπορώ να αποφύγω το επιφανειακό γρέζι;

1. Το μπεκ πρέπει να ελέγχεται περιοδικά για σημεία φθοράς
2. Η ταχύτητα πρέπει να μειωθεί με βήματα των 12mm ανά λεπτό
3. Η απόσταση της τσιμπίδας πρέπει να μειωθεί με βήματα 1,5mm ή η τάση με βήματα 5 volt


• Τί είναι ανώμαλη επιφάνεια κοπής;

Η ανώμαλη επιφάνεια κοπής περιγράφεται πολύ καλά στο σχέδιο δεξιά (από το esabcutting.com).

Οι ανωμαλίες στην επιφάνεια κοπής μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενες ή τυχαίες και είναι αποτέλεσμα λανθασμένων ρυθμίσεων στη διαδικασία κοπής, κακά συντηρημένης μηχανής ή αναλωσίμων με φθορές ή βλάβες. Παρακαλούμε ελέγξτε:

1. Λάθος μίγμα πραστατευτικών αερίων
2. Αναλώσιμα με φθορές ή βλάβες
3. Υπερβολικά μεγάλη ροή οξυγόνου
4. Μικροβλάβες της μηχανής, όπως βρώμικοι οδηγοί, ράουλα και/ή πηνίο κρεμαργιέρας (Δείτε τις 'Οδηγίες Συντήρησης' του κατασκευαστή)
5. Ρυθμίσεις στα ράουλα


• Ποιά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Κοπής μέσα στο νερό;

Μπορούν να κατασκευαστούν και τραπέζια κοπής βυθιζόμενα σε νερό, γιατί η υποβρύχια κοπή παρουσιάζει κάποια πλεονεκτήματα. Αυτά είναι:

α. Το νερό καταπνίγει το θόρυβο της κοπής πλάσματος,
β. Τα κομμένα κομμάτια διατηρούνται σε χαμηλότερη θερμοκρασία και δεν παραμορφώνονται
γ. Τα καπναέρια στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καταλήγουν μέσα στο νερό και όχι στον χώρο εργασίας,
δ. Απαιτείται λιγότερη ισχύς σε σύγκριση με το σύστημα απαγωγής και φιλτραρίσματος των καπναερίων,
ε. Το τραπέζι είναι χωρίς θορύβους, εκτός όταν ανεβαίνει ή κατεβαίνει η στάθμη του νερού,
στ. Αποφεύγεται το κόστος της αγοράς και εγκατάστασης ενός συνήθως ακριβού συστήματος απαγωγής των καπναερίων.

Τα μειονεκτήματα είναι:

α. Χρειάζεται καλό υδραυλικό σύστημα και πρόσβαση σε άφθονο νερό,
β. Ο χειριστής δεν έχει οπτική επαφή με τη λαμαρίνα την ώρα της κοπής, ώστε να μπορεί οπτικά να την ελέγξει,
γ. Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στη διαδικασία κοπής που οφείλεται στο ανέβασμα και κατέβασμα της στάθμης του νερού ή της τράπεζας εργασίας,
δ. (Και κυριότερο) Η ποιότητα κοπής είναι αισθητά χειρότερη από την κοπή του ίδιου μηχανήματος στον αέρα.


• Ποιές εργασίες απαιτούν τη χρήση κοπτικών πλάσματος;

Πολλές διαφορετικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες χρησιμοποιούν την κοπή πλάσματος, π.χ. λόγω μεγάλου πάχους του υλικού που θέλουμε να κόψουμε. Πολλές εταιρίες στη βαριά βιομηχανία χρησιμοποιούν πλάσμα για να κόψουν μεγάλου πάχους λαμαρίνες που δεν θα κόβονταν ικανοποιητικά με λέιζερ. Αυτό δε σημαίνει πως η κοπή πλάσματος δεν χρησιμοποιείται και για ελαφρότερες δουλειές, όπως για παράδειγμα στην κοπή σωληνώσεων, όπου η χρήση του περιορίζει δραματικά τα έξοδα κοπής. Μηχανές πλάσματος με δυνατότητες διάτρησης είναι πολύ συνηθισμένες στην κατασκευή γεφυρών και στη βιομηχανία δομικού χάλυβα, γιατί τα πλεονεκτήματα από την παράλληλη κοπή και διάτρηση είναι πολλά.


• Μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ του Πλάσματος (Plasma) και του Λέιζερ;

Και οι δύο τεχνολογίες χρησιμοποιούνται στη δισδιάστατη κοπή λαμαρίνας και άλλων υλικών, η καθεμία με τους δικούς της τομείς υπεροχής. Τα λέιζερ υπερέχουν στην κοπή λεπτών ελασμάτων και λεπτομερών προφίλ, ενώ το πλάσμα υπερέχουν στην κοπή υλικών μεγαλύτερου πάχους. Με τις πηγές των λέιζερ να αυξάνουν σε ισχύ και την τεχνολογία Υψηλής Ευκρίνειας Πλάσματος να έχει όλο και καλύτερα αποτελέσματα κοπής, τελευταία υπάρχει αλληλοκάλυψη των δύο τεχνολογιών σε πολλούς τομείς. Ο καλύτερος τρόπος να βεβαιωθείτε ποια τεχνολογία είναι καλύτερη για τις ανάγκες σας είναι να μιλήσετε με κάποιον ειδικό και για τις δύο τεχνολογίες (δηλαδή την IDA Control), αλλιώς ο καθένας θα υποστηρίζει την τεχνολογία που γνωρίζει και που με αυτήν δουλεύει. Πρέπει να εξεταστούν θέματα όπως το πάχος του υλικού που θα κόψουμε, ο όγκος της δουλειάς συνολικά, το τελείωμα και η ποιότητα της επιφάνειας κοπής, η απαιτούμενη ακρίβεια και η πολυπλοκότητα των προφίλ που θα κόψουμε, ο απαιτούμενος βαθμός αυτοματισμού αλλά και το πόσα πάνω-κάτω μπορούμε να ξοδέψουμε για το μηχάνημα.


• Μπορεί να γίνει σύγκριση ανάμεσα στο πλάσμα και στην οξυγονοκοπή;

Η μηχανή κοπής πλάσματος μπορεί να κόβει γρηγορότερα από το οξυγόνο, αλλά το πλάσμα μπορεί να πετύχει διάτρηση μόνο μέχρι πάχους 50 mm. Το πλάσμα μπορεί επίσης να κόβει μεγαλύτερη γκάμα υλικών και μεταφέρει λιγότερη θερμότητα στο υλικό που κόβει απ’ ό,τι το οξυγόνο. Συχνά οι πυρσοί για το πλάσμα και το οξυγόνο μοντάρονται πάνω στο ίδιο μηχάνημα και οδηγούνται από τον ίδιο αυτοματισμό κοπής (CNC), και αυτό για να μπορεί το ίδιο μηχάνημα να κόβει υλικά με μεγαλύτερη γκάμα παχών, π.χ. από 0,5mm μέχρι και 160mm και περισσότερα. Για τις περισσότερες δουλειές το πλάσμα είναι πιο αποδοτικό από το οξυγόνο, αφού περισσότερο από το 90% της λαμαρίνας που κόβεται είναι πάχους μικρότερου από 50mm. Με ένα κατάλληλο σύστημα κοπής πλάσματος, η κοπή μαύρης λαμαρίνας 50mm πάχους γίνεται με ταχύτητα περισσότερο από διπλάσια απ’ ό,τι με οξυγόνο.


• Ποιά υλικά κόβονται με Πλάσμα;

Η κοπή Πλάσματος είναι αποτελεσματική για πολλά αγώγιμα υλικά, συμπεριλαμβανόμενης της Μαύρης λαμαρίνας, του Αλουμινίου, του Χαλκού και Ανοξείδωτου ατσαλιού. Το πιο συχνό όμως υλικό που κόβεται είναι η μαύρη λαμαρίνα, και μάλιστα με άριστα αποτελέσματα.


• Ποιού πάχους υλικά κόβονται με το Πλάσμα;

Γενικά το Πλάσμα χρησιμοποιείται για να κόβει μαύρη λαμαρίνα πάχους ανάμεσα στα 3mm και τα 50mm. Υπάρχουν όμως πολλές βιομηχανικές εφαρμογές που τα πάχη των υλικών που κόβονται είναι και μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα.


• Ποιό Σύστημα Πλάσματος (Plasma) Υψηλής Ευκρίνειας κόβει τη μεγαλύτερη γκάμα παχών;

Το σχετικά νέο FineFocus 1600 της Kjellberg προς το παρόν προσφέρει την μεγαλύτερα γκάμα παχών κοπής από Πλάσμα Υψηλής Ευκρίνειας. Κόβει με πολύ καλή ποιότητα κοπής από 0,3mm μέχρι και 110mm, αλλά και πιο πέρα, μέχρι τα 160mm, αλλά σε αυτά τα μεγαλύτερα πάχη η κοπή, όπως είναι αναμενόμενο, είναι κατώτερης ποιότητας.


• Είναι τα μεταλλοκοπτικά Πλάσματος (Plasma) ακριβά στη λειτουργία τους;

Τα μεταλλοκοπτικά Πλάσματος είναι ένας πολύ οικονομικός τρόπος να κόβουμε δισδιάστατα προφίλ και τα καλής ποιότητας μηχανήματα δεν χρειάζονται παρά πολύ λίγη συντήρηση. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αφορά αναλώσιμα όπως αέρια, ηλεκτρόδια και μπεκ που, όμως, είναι πολύ φτηνά σε σχέση με την δουλειά που βγάζουν. Τα συστήματα που χρησιμοποιούμε είναι δικά μας ή, αν ο πελάτης επιθυμεί, της Kjellberg, στην παγκόσμια πρωτοπορία της τεχνολογίας πλάσματος, και τα εξαρτήματά μας προσφέρουν την μεγαλύτερη σχέση παρεχόμενης εργασίας προς το κόστος τους. Αγοράζοντας μία μηχανή πρέπει να είστε βέβαιοι πως ο προμηθευτής θα σας προσφέρει και στο μέλλον αξιόπιστα, έγκαιρα και σωστά τιμολογημένα αναλώσιμα.


• Χρειάζονται χειριστές μεγάλης εξειδίκευσης για να χειριστούν μηχανή κοπής Πλάσματος (Plasma);

Οι περισσότερες μηχανές με κίνηση σε τρεις διαστάσεις, λόγω των πολύ καλών αυτοματισμών με τις οποίες είναι εφοδιασμένες, είναι δυνατόν να λειτουργήσουν από σχετικά ανειδίκευτο προσωπικό. Οι χειριστές σε δύο μέρες μπορούν να πάρουν αρκετή εκπαίδευση ώστε να μπορούν να χειριστούν τη μηχανή, οι εποχές που χρειαζόταν προσωπικό με πολύχρονη εμπειρία έχουν περάσει χωρίς επιστροφή. Οι αυτοματισμοί αυτοί είναι απαραίτητοι ακόμα και αν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό, γιατί η λειτουργία των σύγχρονων μηχανών είναι πολύπλοκη και οι χειροκίνητες ρυθμίσεις μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημία. Οι οδηγίες χρήσης μπορούν να δοθούν στον πελάτη νωρίτερα από την παράδοση της μηχανής, ώστε να μπορούν να ενημερωθούν οι χειριστές όσο η μηχανή κατασκευάζεται.

Βέβαια, το προσωπικό με μεγάλη πείρα μπορεί πάντα να προλάβει μια ζημιά στα προϊόντα ή το ίδιο το μηχάνημα και να κάνει οικονομία στα αναλώσιμα, σέβεται περισσότερο τις διατάξεις ασφάλειας και προστασίας της ζωής και των εγκαταστάσεων και συμβάλλει στην μεγαλύτερη οργάνωση της προόδου της δουλειάς, αλλά η δυνατότητα των χειριστών να παρεμβαίνουν και η αποτελεσματικότητα ή η σπουδαιότητα της παρέμβασής τους μειώνεται σταθερά όσο ο αυτοματισμός γενικεύεται, εντείνεται και βελτιώνεται ποιοτικά.


• Ποιούς παράγοντες πρέπει να εξετάσω πριν αποφασίσω ποιο κοπτικό Πλάσματος θα προμηθευτώ;

Ευτυχώς, αυτό είναι πρόβλημα που έχει σχετικά εύκολη λύση.
Δεν αξίζει να προμηθευτούμε μηχάνημα που δεν θα μπορεί να κόβει τα υλικά με τα πάχη που δουλεύουμε συνήθως, τουλάχιστον αυτά που αποτελούν τον κύριο όγκο της δουλειάς μας. Από την άλλη, θα είναι κρίμα μα μην μπορούμε να πάρουμε μια δουλειά μόνο και μόνο επειδή η μηχανή μας δεν θα μπορεί να κόψει τα υλικά που απαιτούνται. Το καλό είναι πως αν μπούμε στο έξοδο για να πάρουμε μια ισχυρότερη μηχανή ικανή να κόβει πολύ παχύτερη λαμαρίνα, δεν θα έχουμε κέρδος μόνο κάθε φορά που μια τέτοια δουλειά "μας χτυπάει την πόρτα", θα έχουμε κέρδος κάθε φορά που την χρησιμοποιούμε, γιατί και η ταχύτητα και η ποιότητα κοπής μεγαλώνουν όσο αυξάνει η ισχύς της μηχανής. Μεγαλύτερη ταχύτητα κοπής σημαίνει πως η δουλειά γίνεται πιο γρήγορα. Μεγαλύτερη ποιότητα και ακρίβεια κοπής σημαίνει πως, δουλεύοντας και το τελευταίο κομμάτι, θα έχουμε καλύτερη ποιότητα των επιφανειών κοπής και θα ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για τυχόν παραπέρα επεξεργασία των κομματιών, μειώνοντας στο ελάχιστο το χρόνο που κάθε δουλειά θα μας απασχολήσει.
Ο Χρόνος είναι Χρήμα, λέμε, οπότε το επιπλέον κόστος για την μεγαλύτερης ισχύος μηχανή μπορεί γρήγορα να αποσβεστεί.


• Ποιά τεχνολογία πρέπει να προτιμήσω;

Η Τεχνολογία Πλάσματος Υψηλής Ευκρίνειας (High definition Plasma) παρέχει τόξο καλύτερα εστιασμένο που επιτυγχάνει κοπή καθαρότερη, πιο λεία, πιο ίσια και με στενότερο κενό κοπής, ιδιότητες που μόνο στην κοπή Λέιζερ είναι καλύτερες. Το Λέιζερ, όμως, είναι αρκετά ακριβότερο. Αλλά και ανάμεσα στην καλή παραδοσιακή τεχνολογία Πλάσματος και σε αυτήν του Πλάσματος Υψηλής Ευκρίνειας υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφορά τιμής. Δεν πρέπει να πληρώσουμε τα παραπάνω χρήματα αν δεν πρόκειται να χρειαστούμε τα «καλούδια» που μας προσφέρει η τελευταία.


• Ποιό είδος κατασκευαστή να προτιμήσω για να προμηθευτώ τη μηχανή μου Υψηλής Ευκρίνειας;

Είναι αλήθεια πως αυτή η τεχνολογία βάζει πολλά προβλήματα στους κατασκευαστές που δεν έχουν την «κάθετη» τεχνογνωσία που απαιτείται για να ενσωματώσουν στις κατασκευές τους τα καλύτερα Ηλεκτρονικά και το ανώτερου προγραμματιστικού επιπέδου Λογισμικό που είναι απολύτως απαραίτητα για την προωθημένη τεχνολογία του Πλάσματος Υψηλής Ευκρίνειας. Η γνώμη μας είνα πως δεν πρέπει να επενδύουμε σε σύστημα Υψηλής Ευκρίνειας κατασκευασμένο από οποιονδήποτε καταφεύγει στην προμήθεια έτοιμων υποσυστημάτων Ηλεκτρονικών και Λογισμικού και τα συναρμολογεί, ακόμα και αν αυτά είναι τα καλύτερα της αγοράς. Ακόμα και σε αυτά χρειάζεται να γίνουν λεπτομερείς ρυθμίσεις για να επιτευχθεί απόλυτος συντονισμός μεταξύ τους. Εάν η τεχνογνωσία για να γίνουν αυτές οι απόλυτα απαραίτητες ρυθμίσεις υπήρχε, η αγορά έτοιμων προϊόντων θα ήταν τελείως άχρηστη, γιατί τότε τα ίδια τα εξαρτήματα/αυτοματισμοί θα ήταν πολύ εύκολο (και πολύ φθηνότερο) να κατασκευαστούν από τον ίδιο τον κατασκευαστή!


• Πόσο συμμετέχουν τα Αναλώσιμα στο συνολικό κόστος λειτουργίας της κοπτικής μηχανής;

Μήπως ανήκετε στους καταναλωτές που θεωρούν τους κατασκευαστές προϊόντων-μαϊμούδων ως σύγχρονους Ρομπέν των Δασών που παίρνουν τα υπερκέρδη των ξεδιάντροπα κερδοσκοπούντων Εταιριών για να τα μοιράσουν στο φτωχό λαό των καταναλωτών; Τί θα λέγατε αν ξέρατε πως οι τιμές των μη γνήσιων προϊόντων είναι πολλές φορές μόνο ελάχιστα μικρότερες από των γνήσιων και, ακόμα και όταν δεν συμβαίνει αυτό, ο καταναλωτής στερείται όλων των εγγυήσεων που δίνουν οι κατασκευαστές, με αποτέλεσμα να του κοστίζει τελικά "ο κούκος αηδόνι;"

Ο κανόνας είναι πως τα αναλώσιμα ανώνυμων κατασκευαστών (τα ανταλλακτικά –μαϊμούδες), είναι φθηνότερα από τα γνήσια, αλλά, το θέμα είναι αν τελικά συμφέρουν. Η απάντηση είναι όχι! Έχουν γίνει λεπτομερείς μετρήσεις και σύγκριση του κόστους προμήθειας και του χρόνου ζωής των γνήσιων σε αντιδιαστολή με τα μη γνήσια αναλώσιμα: Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο. Συμφέρει να αγοράζουμε τα γνήσια ανταλλακτικά. Τα μη γνήσια δεν έχουν την ίδια μακροζωία, ούτε δίνουν τα ίδια αποτελέσματα ποιότητας, μπορεί να είναι πολύ φθηνότερα, αλλά η ζωή τους είναι μικρότερη από πέντε μέχρι δέκα φορές, άρα μακροπρόθεσμα είμαστε ζημιωμένοι, χωρίς να εξετάσουμε και τη γενικώτερη ζημιά από την χειρότερη ποιότητα κοπής.

Τέλος παρακαλούμε θυμηθείτε πως οι περισσότεροι κατασκευαστές θεωρούν την χρήση μη γνήσιων αναλώσιμων αρκετό λόγο για να αρνηθούν την υλοποίηση όλων των εγγυήσεων που έχουν αναλάβει απέναντι στους πελάτες τους.


• Πόσο σημαντικό είναι να εξασφαλίζουμε από τα πριν το καλύτερο δυνατό σέρβις για τη μηχανή που σκοπεύουμε να αγοράσουμε;

Θα «κομίζαμε γλαύκα στην Αθήνα» αν λέγαμε πως η απάντηση εξαρτάται από τον ποιο κατασκευαστή εμπιστευόμαστε! Οι πιο καλές μηχανές είναι σχεδιασμένες προσεκτικά για να μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την δουλειά που τις περιμένει και κατασκευάζονται σύμφωνα με τα πιο απαιτητικά ποιοτικά στάνταρ. Οι μηχανές πρέπει να είναι βαριάς κατασκευής, ανθεκτικές και να μπορούν να δουλεύουν πάρα πολύ χρόνο ακόμα και μέσα στα πιο αντίξοα περιβάλλοντα. Πρέπει να μπορούν να σηκώνουν μεγάλα βάρη και να διατηρούν την ακρίβεια στις ρυθμίσεις κοπής. Στη βάση της βαριάς κατασκευής τους, πρέπει να υπόσχονται μεγάλη και παραγωγική ζωή, και να κρατούν την υπόσχεσή τους!

Όμως, οι κατασκευαστές και περισσότερο οι έμποροι-αντιπρόσωποι έχουν καταφέρει να πείσουν τους πελάτες πως οι μηχανές (και ειδικά οι δικές τους) δεν χαλάνε ποτέ. Γι’ αυτό και κανείς δεν φροντίζει για ένα σωστό και συνεπές σέρβις. Κανείς δεν εκτιμά τα πλεονεκτήματα ενός καλού συμβολαίου Προληπτικής Συντήρησης!


• Τί πρέπει να κάνω για να προστατέψω την επένδυσή μου;

Κακά τα ψέματα! Ο έμπορος θέλει να πουλήσει το μηχάνημα, λίγοι ενδιαφέρονται (και ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν) να κάνουν ένα σωστό σέρβις, μία σωστή συντήρηση στο μηχάνημα που πουλάνε!
Τί πρέπει να κάνει ο πελάτης; Μα, να ακολουθήσει τον Χρυσό Κανόνα που λέει πως «ο,τιδήποτε είναι φτιαγμένο από περισσότερα του ενός κομμάτια, κάπου, κάπως, κάποτε, θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα»! Μια και οι κοπτικές μηχανές λειτουργούν στα πρώτα στάδια της αλυσίδας παραγωγής σας, μία προσωρινή βλάβη τους σταματά προσωρινά ολόκληρη την παραγωγική σας διαδικασία. Όσο περισσότερους εργάτες έχετε, τόσο περισσότεροι θα κάθονται χωρίς να έχουν τι να κάνουν! Αν οικονομικά δεν αντέχετε αυτές τις αναπόφευκτες βλάβες, τότε θα πρέπει να αγοράσετε δυο μηχανές, για να έχετε τη δεύτερη ρεζέρβα σε καταστάσεις ανάγκης! Αλλιώς, βεβαιωθείτε να αγοράσετε τη μηχανή σας από έναν κατασκευαστή που μπορεί να εγγυηθεί (θέλετε τη συμβουλή μας; Να εγγυηθεί εγγράφως!) ότι γνωρίζει την μηχανή και αναλαμβάνει την υποχρέωση να σας κάνει το απαραίτητο σέρβις και να επισκευάσει την μηχανή του (που έγινε και δική σας) μέσα σε εύλογο χρόνο, χρόνο που καθορίζεται από τις παραγωγικές σας ανάγκες. Με άλλα λόγια, θα χρειαστείτε τις υπηρεσίες και τη βοήθεια του προμηθευτή σας και ΑΦΟΥ τον έχετε εξοφλήσει για την μηχανή, ό,τι και αν αυτό σημαίνει! Και μια και θίγουμε το θέμα, δεν είναι πολύ συνηθισμένο στον τόπο μας αλλά θα ήταν καλό να υπάρχει μια έγγραφη συμφωνία για τακτικό σέρβις της μηχανής που, έτσι, θα μπορεί να δουλεύει χωρίς προβλήματα επί πολλά χρόνια. Το μεσοδιάστημα των σέρβις καθορίζεται βέβαια από την ποσότητα της δουλειάς που έχετε! Τα ξεκαθαρίζουμε αυτά γιατί χρειάστηκε να παρέμβουμε για να επισκευάσουμε μηχανές ΑΛΛΩΝ που, είτε γιατί δεν έχουν ιδέα από μηχανές, είτε γιατί δεν είναι πια επιχειρηματικά ενεργοί, είτε γιατί ενδιαφέρονται να πουλήσουν άλλες, υποτιμούν τις ανάγκες των πρώην πελατών τους, που βλέπουν τις μηχανές τους να μένουν αχρησιμοποίητες για ολόκληρες εβδομάδες, με τεράστια ζημία για την επιχείρησή τους! Έχουμε επίσης και πρόσφατα παραδείγματα πελατών που πλήρωσαν για τη μηχανή τους και που αυτή δεν κατάφερε ΠΟΤΕ να μπει σε λειτουργία, τουλάχιστον όχι πριν παρέμβουμε εμείς!

Πρέπει επίσης να προσέχουμε την διαφορά ανάμεσα σε κάποιον αναγνωρισμένο αντιπρόσωπο κάποιου οίκου του εξωτερικού και κάποιον εξουσιοδοτημένο μεταπωλητή. Στην πρώτη περίπτωση ο κατασκευαστής του εξωτερικού είναι νομικά υποχρεωμένος να σας παρέξει τις υπηρεσίες που ο αντιπρόσωπός του, για οποιοδήποτε λόγο, αδυνατεί να κάνει. Στη δεύτερη περίπτωση, την πιο συνηθισμένη, δεν ισχύει το ίδιο, και μένουμε με το μηχάνημα χαλασμένο και καμία δυνατότητα να διεκδικήσουμε την υλοποίηση των εγγυήσεων.


 

 

| Όροι Χρήσης |