αγγλικά


IDA CONTROL
Automation Robotics
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μ. ΠΙΚΗΣ
& ΣΥΝΕΡΓΑΤΑΙ Ο.Ε.

ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 243
17342 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Τηλ: 210.9821806
Φαξ: 210.9832431
Email: info@idacontrol.gr


Άρθρα  

Η Ιστορία της Κοπής με Πλάσμα (Plasma)


Η Ιστορία της Κοπής με Πλάσμα (Plasma)

Η διαδικασία της μεταλλοκοπής με Plasma ξεπερνάει τα 50 χρόνια, και ξεκινάει από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Οι πολεμικές ανάγκες έκαναν απαραίτητο να μπορούν να κατασκευάζονται τα αεροπλάνα πιο γρήγορα, έτσι δημιουργήθηκε η κοπή Πλάσματος, με ένα προστατευτικό αέριο να περιβάλλει το τόξο κοπής και έτσι να ελαχιστοποιεί τις οξειδώσεις στην επιφάνεια κοπής.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η κοπή με Πλάσμα βελτιώθηκε δραματικά, καθώς συνεχίστηκαν τα πειράματα και οι βελτιώσεις. Ανακαλύφθηκε πως περιορίζοντας την διάμετρο του μπεκ, η θερμοκρασία στο σημείο κοπής μεγάλωνε σημαντικά. Συγχρόνως, η ταχύτητα του εκτοξευόμενου αερίου αυξήθηκε εντυπωσιακά, μειώνοντας τον χρόνο εξαέρωσης του υλικού που έπρεπε να κοπεί.

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 η διαδικασία κοπής με Πλάσμα άρχισε να έχει βιομηχανικές εφαρμογές και, σύντομα, εφαρμογές επίσης στην καθημερινότητα, καθώς η εφαρμογή της γινόταν όλο και πιο εύκολη, μ’ όλο που έπρεπε να ξοδέψει κανείς πολλά χρήματα για να μπορέσει να την χρησιμοποιήσει. Οι μεγάλες βιομηχανίες πραγματοποιούσαν μεγάλα κέρδη από την χρήση της μεθόδου και απόσβεσαν γρήγορα τα μεγάλα ποσά που χρειάστηκε να επενδύσουν, αφού έκοβαν και πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Σιγά-σιγά η κοπή με Πλάσμα μπήκε στα εργαστήρια, στα μηχανουργεία, τα μικρομάγαζα, ακόμα και στα σπίτια των ερασιτεχνών. Το κόστος της αγοράς και της λειτουργίας τέτοιων μηχανών λιγόστευε συνεχώς. Η IDA Control από το 2001 και μετά μπήκε δυναμικά στην κατασκευή παντογράφων και συνέβαλε και αυτή στην μείωση των τιμών, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Έτσι η χρήση των μηχανών μεταλλοκοπής είναι πια πλατιά διαδεδομένη και για κάθε τσέπη. Κάθε εργαστήριο σήμερα που θέλει ή πρέπει να κόψει μέταλλα μπορεί να έχει το αντίστοιχο κοπτικό μηχάνημα. Σήμερα τα μηχανήματα είναι διπλής τάσης και υπάρχουν γεννήτριες από 100 μέχρι 400 Αμπέρ, αλλά υπάρχουν και μικρότερες για ελαφρύτερες δουλειές. Η Τεχνολογία Υψηλής Ευκρίνειας μεγάλωσε τα πλεονεκτήμτα της κοπής με Πλάσμα, κάνοντας δυνατή την κοπή μαλακού χάλυβα από 0,3 mm μέχρι και 160 mm. Έτσι ισχυρό και αποτελεσματικό που είναι το σύστημα κοπής με Πλάσμα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως και στο προβλέψιμο μέλλον θα μας είναι απαραίτητο, και μόνο σε μερικές ειδικές χρήσεις θα χρειαζόμαστε τα λέιζερ.

Η όποια, όμως, εξέλιξη της τεχνολογίας Λέιζερ δεν θα καταργήσει την κοπή με Πλάσμα, μόνο θα την βελτιώσει στις λεπτομέρειές της. Αν δεν έχετε ακόμα προμηθευτεί τέτοιο μηχάνημα μεταλλοκοπής, είναι η στιγμή να το αποκτήσετε. Εισαγωγείς υπάρχουν ένα σωρό, εμείς όμως θεωρούμε πως έχουμε το δικαίωμα να σας ζητήσουμε να εμπιστευτείτε την μοναδική ελληνική εταιρία που συμμετέχει στην έρευνα για την εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας, την IDA Control, δικαίωμα που το αποκτήσαμε με σκληρή μελέτη και πειράματα 25 χρόνων, όπως και από το γεγονός πως τα μηχανήματά μας έχουν αποδείξει την αξία τους στις απαιτητικές συνθήκες παραγωγής στα εργοστάσια ή τις βιοτεχνίες. Οι χαμηλότερες τιμές μας δεν πρέπει να είναι το μόνο σας κριτήριο, εκείνο στο οποίο υπερέχουμε απόλυτα είναι το σέρβις μας, και η βεβαιότητα πως το μηχάνημά σας δεν θα μείνει εκτός λειτουργίας ποτέ για περίοδο μεγαλύτερη των μερικών λεπτών ή ωρών.


Η φωτογραφία μας: ο τελευταίας τεχνολογίας Πυρσός HiFocus 280i PerCut 370.2M της Kjellberg


 

| Όροι Χρήσης |