αγγλικά


IDA CONTROL
Automation Robotics
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μ. ΠΙΚΗΣ
& ΣΥΝΕΡΓΑΤΑΙ Ο.Ε.

ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 243
17342 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Τηλ: 210.9821806
Φαξ: 210.9832431
Email: info@idacontrol.gr


Υποστήριξη  

Ποιά τεχνολογία κοπής είναι η πιο κατάλληλη για μένα;

Οξυγονοκοπή, κοπή με πλάσμα, ή κοπή με λέιζερ; Ποιά τεχνολογία είναι καλύτερη; Ας ξαναδιατυπώσουμε την ερώτηση, γιατί καλύτερη ή χειρότερη τεχνολογία αναξάρτητα από τις συγκεκριμένες ανάγκες που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά δεν υπάρχει.  Άρα, εκείνο που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι: Ποιά τεχνολογία κοπής είναι η πιο κατάλληλη για μένα;

Τώρα μπορούμε να συζητήσουμε, εξετάζοντας τις παραμέτρους που “παίζουν” σε κάθε περίπτωση. Ποιές είναι αυτές; Είναι πολλές, αλλά μπορούμε να τις ταξινομήσουμε χοντρικά σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Α'. Αυτές που έχουν σχέση με το υλικό που θα κόψουμε
  • Β'. Αυτές που έχουν σχέση με τα χαρακτηριστικά της κοπής που θέλουμε να πετύχουμε
  • Γ'. Το κόστος της κάθε τεχνολογίας
  • Δ'. Η αναμενόμενη δουλειά μας, ο κύκλος εργασιών μας


Πριν προχωρήσουμε, ας κάνουμε μία διευκρίνηση: Στα παρακάτω, για να μπορούμε να συνεννοούμαστε, πρέπει να διακρίνουμε τον όρο "επιφάνεια κοπής" στις δύο ξεχωριστές περιπτώσεις που χρησιμοποιείται:

  • α') Την ίδια την επιφάνεια κοπής, αυτό που παίρνουμε όταν το κοπτικό εργαλείο διαχωρίσει το υλικό μας.  Μιλάμε δηλαδή για την επιφάνεια που παίρνουμε μετά την διαδικασία της κοπής.
  • β') Την επιφάνεια του φύλλου του υλικού που θα κόψουμε, π.χ. την επιφάνεια της λαμαρίνας που θα μπει στην τράπεζα εργασίας της μηχανής μας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι που είναι δοσμένο πριν αρχίσει η διαδικασία κοπής.

Στη συνέχεια, και για να μην υπάρχει παρανόηση, θα μιλάμε για:

α') Επιφάνεια κοπής και
β') Επιφάνεια φύλλου κοπής, φύλλου υλικού ή επιφάνεια ελάσματος (λαμαρίνας), αντίστοιχα.


Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε: Μπορούμε να διακρίνουμε τις επιμέρους παραμέτρους μέσα στην κάθε υποκατηγορία:

  • Α'. Παράγοντες που έχουν σχέση με το υλικό που θα κόψουμε
    • Α'1. Σύσταση υλικού
    • Α'2. Πάχος υλικού
    • Α'3. Κατάσταση της επιφάνειας του ελάσματος
  • Β'. Παράγοντες που έχουν σχέση με τα χαρακτηριστικά της κοπής
    • Β'1. Η ποιότητα κοπής
    • Β'2. Η ταχύτητα κοπής
    • Β'3. Οι ιδιαιτερότητες του σχήματος που θέλουμε να κόψουμε
  • Γ'. Το κόστος της  τεχνολογίας
    • Γ'1. Κόστος αγοράς και εγκατάστασης της συγκεκριμένης τεχνολογίας
    • Γ'2. Κόστος λειτουργίας
      • Γ'2α'. Συντήρηση-Βλάβες
      • Γ'2β'. Αναλώσιμα
      • Γ'2γ'. Ενέργεια
      • Γ'2δ'. Εργατικά
  • Δ'. Η αναμενόμενη δουλειά μας
    • Δ'1. Ο κύκλος των εργασιών μας
    • Δ'2. Το είδος της δουλειάς που αντιμετωπίζουμε συνήθως
    • Δ'3. Δυνατότητες διείσδυσης σε άλλες αγορές

 

∞∞∞


Ας δούμε μερικά στοιχεία για την κάθε υποκατηγορία:

Α'. Παράγοντες που έχουν σχέση με το υλικό που θα κόψουμε

    Α1. Τύπος, σύσταση και ιδιότητες υλικού.
    Τα υλικά μπορούν να χωριστούν σε μεταλλικά και μη μεταλλικά. Τα μεταλλικά σε σιδηρούχα (μαύρος χάλυβας και σίδερο) και μη σιδηρούχα (Αλουμίνιο, χαλκός, ορείχαλκος, άργυρος, χρυσός, διάφορα άλλα κράματα, όπως π.χ. μπρούντζος). Τα μη μεταλλικά σε Φυσικά οργανικά (ξύλο, δέρμα, χαρτί, πεπιεσμένο χαρτόνι, υφαντό, ύφασμα), σε τεχνητά οργανικά (συνθετικά- ακρυλικό -πλεξιγκλάς, PVC, πολυουρεθάνη, διάφορα όπως λάστιχο, βινύλιο, αφρός, νάιλον) και σε ανόργανα (κεραμικά, γυαλί). Ο τύπος και η σύσταση του υλικού επηρεάζουν ευθέως τις ιδιότητές του. Θερμική αγωγιμότητα και απορροφητικότητα, αναφλεξιμότητα, θετική ή αρνητική διαστολή, και άλλα, όλα παίζουν αποφασιστικό ρόλο.  Διαφορετικά υλικά κόβονται με διαφορετικές τεχνολογίες.

    Α2. Πάχος υλικού
    Το πάχος του φύλλου του υλικού που πρέπει να κοπεί μπορεί να είναι από μερικά δέκατα του χιλιοστόμετρου μέχρι πολλά εκατοστά. Κοπή φύλλων πάχους 150-300 mm δεν είναι έξω από την καθημερινότητα αρκετών εφαρμογών. Διαφορετικές τεχνολογίες επιτυγχάνουν κοπή φύλλων μεγαλύτερου ή μικρότερου πάχους, και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας.

    Α3. Κατάσταση της επιφάνειας του φύλλου υλικού
    Η ανακλαστικότητα της επιφάνειας, που επηρεάζει το λέιζερ.  Η επικάλυψη με σπρέι και χρώμα ή πλαστικό φύλλο επηρεάζουν επίσης τα αποτελέσματα κοπής. Το ίδιο και το πικλάρισμα (αποξείδωση) ή όχι της επιφάνειας λαμαρίνας θερμής έλασης. Υπολείμματα κόκκων άμμου από αμμοβολή, λάδια, ο βαθμός λείανσης, σφραγίδες και βουλιάγματα της επιφάνειας, ή σημάδια και δίπλες ρολαρίσματος είναι σημαντικοί, μερικές φορές αποφασιστικοί, παράγοντες.

 

∞∞∞

 

Β'. Παράγοντες που έχουν σχέση με τα χαρακτηριστικά της κοπής

    Η δεύτερη κατηγορία των παραμέτρων που “παίζουν” στην επιλογή της τεχνολογίας αφορά τα χαρακτηριστικά κοπής. Πιο αναλυτικά:

    Β1. Ποιότητα κοπής
   Πολλές φορές είναι ο πιο σπουδαίος από όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφασή μας και μετριέται με εξειδικευμένες μεθόδους σύμφωνα με ειδικά Βιομηχανικά Πρότυπα (για τα Λέιζερ το DIN 2310 Μέρος 5 και ISO-9013). Η κοπή πρέπει να είναι ακριβής, πιστή σε όλες τις λεπτομέρειες του προφίλ που κόβουμε. Πρέπει να είναι κάθετη, ή η απόκλιση από την καθετότητα (γωνία κοπής) να μην υπερβαίνει ένα μέγιστο όριο. Εδώ ελέγχεται, εκτός από τη γωνία κοπής, και το πόσο επίπεδη είναι η επιφάνεια κοπής, αν η επάνω άκρη της κοπής εμφανίζει θετική ή αρνητική γωνία κλίσης, κλπ. Πρέπει να είναι καθαρή από υπολείμματα (γρέζι), ώστε να μην χρειάζεται παραπέρα κατεργασία που κοστίζει σε χρόνο και χρήμα. Δεν πρέπει να έχει αλλάξει το χρώμα ή η χημική σύσταση (οξείδια) της επιφάνειας κοπής ή η όποια αλλαγή να είναι αποδεκτή. Δεν επιτρέπονται υπερβολικές θερμικές καταπονήσεις στο υλικό, που πιθανό να επηρεάσουν την μακροβιότητά του, την δυνατότητα παραπέρα επεξεργασίας του, ή την δυνατότητά του να λειτουργήσει ως κομμάτι συναρμολογημένου συνόλου. Το πλάτος του διάκενου κοπής πρέπει να επιτρέπει την κοπή σύνθετων σχημάτων. Το πόσο λεία είναι η επιφάνεια κοπής είναι και αυτό αντικείμενο ειδικών μετρήσεων. Η ύπαρξη ή όχι γραμμώσεων (dragging - scoring) στην επιφάνεια κοπής είναι μία άλλη παράμετρος. Επίσης εξετάζεται η ύπαρξη ή όχι μικρών κρατήρων στην επιφάνεια κοπής (cratering - κρατήρωση). Όλα τα προαναφερόμενα δημιουργούν ένα συνολικό αποτέλεσμα που μπορεί να μας ενδιαφέρει ή όχι, ανάλογα με το είδος της δουλειάς, αλλά πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη.

    Β2. Ταχύτητα κοπής
    Γρήγορη κοπή είναι το ιδεώδες για τον επιχειρηματία, γιατί η παραγωγικότητα εξαρτάται από αυτήν, όμως, και εδώ, πρέπει να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Η ταχύτητα κοπής πρέπει κάθε φορά να προσαρμόζεται στα άλλα χαρακτηριστικά κοπής και εξαρτάται όχι μόνο από την τεχνολογία κοπής αλλά και από τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε μηχανής, όπως και από τα χαρακτηριστικά του υλικού. Για παράδειγμα, ένα μηχάνημα πλάσματος με πηγή 100Α κόβει πιο γρήγορα από ένα άλλο, με πηγή 50 Α, υλικό του ίδιου πάχους. Το ίδιο μηχάνημα θα κόψει πιο γρήγορα υλικό μικρότερου πάχους απ' ό,τι άλλο υλικό με πάχος μεγαλύτερο. Εδώ παίζουν φυσικά ρόλο και όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του υλικού. Η τελική ποιότητα κοπής εξαρτάται και αυτή από την ταχύτητα κοπής, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Τελικά πρέπει να βρίσκουμε την άριστη κάθε φορά ποιότητα κοπής, σε σχέση με όλους τους άλλους παράγοντες της κοπής.

    Β3. Οι ιδιαιτερότητες του σχήματος που θέλουμε να κόψουμε
    Όταν τα προφίλ μας είναι πολύ μικρά, ή έχουν μεγάλη λεπτομέρεια (όπως το κόσμημα του etsy στη φωτογραφία στην αρχή αυτής της σελίδας), έχουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις από το σύστημα μας. To διάκενο (αυλάκι) κοπής πρέπει να είναι μικρό (Δείτε δίπλα τις διαφορές στις τρεις τεχνολογίες, πρόκειται για κοπή μαύρης λαμαρίνας με πάχος 19 mm). Όμοια, όταν το φύλλο κοπής έχει πολύ μικρό πάχος απαιτείται προσεκτική και ακριβής ρύθμιση των παραμέτρων κοπής ώστε η ισχύς της πηγής να μην είναι τόσο μεγάλη που να καταστρέψει το υλικό μας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε και στη διαδικασία της Διάτρησης (Ξετρυπήματος), γιατί η παροχή της ενέργειας γίνεται σημειακά επί περισσότερο χρόνο, με κίνδυνο να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις. Εάν έχουμε και φαλτσοκοπές, η ψηφιακή οδήγηση της μηχανής μας πρέπει να είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει ικανοποιητικά.
 

 

∞∞∞

 

Γ'. Το κόστος της τεχνολογίας

    Και φτάνουμε στον σπουδαιότερο από τους παράγοντες για την απόφασή μας, αυτόν που θα αποφασίσει τελικά και το ποιο σύστημα θα εγκαταστήσουμε, και το κόστος λειτουργίας του συστήματος. Είναι το κόστος της τεχνολογίας που επιθυμούμε να αποκτήσουμε:


    Γ1. Κόστος αγοράς και εγκατάστασης της συγκεκριμένης τεχνολογίας
    Ο κανόνας είναι πως όσο παλαιότερη είναι μία τεχνολογία, τόσο είναι φθηνότερη. Η Κοπή Οξυγόνου είναι σχετικά φθηνή, η Κοπή Πλάσματος είναι μέτριου κόστους, η τεχνολογία Λέιζερ είναι αρκετά ακριβώτερη από τις προηγούμενες. Υπάρχουν και διαβαθμίσεις κόστους και μέσα στα πλαίσια κάθε τεχνολογίας: Για παράδειγμα, η νεώτερη τεχνική Πλάσματος Υψηλής ευκρίνειας είναι αρκετά ακριβώτερη από το απλό Πλάσμα, και όσο ο αυτοματισμός μεγαλώνει, παρασύρει το κόστος ψηλότερα, όπως συμβαίνει με τα νέα συστήματα αυτόματης ρύθμισης του μίγματος των αεριών κοπής στο σύστημα Plasmagas FlowControl της Kjellberg. Όλα αυτά πρέπει να τα εξετάσουμε πριν την αγορά, γιατί επηρεάζουν το κόστος του τελικού προϊόντος μας, αφού πρέπει η απόσβεση του συστήματος να συμπεριληφθεί στην τιμή που θα διαθέτουμε τα προϊόντα μας. Πρέπει επίσης να συνυπολογίσουμε το κόστος των υποδομών που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσουν οι μηχανές (υδραυλικά, ηλεκτρικά, απαγωγή καπναερίων, φίλτρα), που δεν υπάρχουν απαραίτητα στον χώρο μας.


    Γ2. Κόστος λειτουργίας
    Το κόστος λειτουργίας των μηχανών μας δεν το εξετάζουμε πάντα, γιατί το σκεφτόμαστε σαν ποσοστό πάνω στο τζίρο μας. Υπάρχουν όμως συνήθως τα άλλα, πιο ανελαστικά, έξοδα που πρέπει να πληρωθούν, οπότε καταλήγουμε να κάνουμε οικονομία στο λειτουργικό κόστος των μηχανών μας, συνήθως με οδυνηρές επιπτώσεις. Περισσότερα πιο κάτω...


        Γ2α'. Συντήρηση-Βλάβες
        Το περισσότερο παρεξηγημένο θέμα στην πατρίδα μας. Κάποιοι μας έκαναν να πιστέψουμε πως οι μηχανές δεν χρειάζονται τακτική συντήρηση. Για περισσότερα, δείτε εδώ. Επιτρέψτε μας, όμως, να επιμείνουμε πως οι βλάβες είναι μικρότερες και λιγώτερες με τακτική συντήρηση, οπότε η παραγωγή μας διακόπτεται σπανιώτερα, πως η διάρκεια ζωής της επένδυσής μας γίνεται μεγαλύτερη, πως η ποιότητα των προϊόντων μας είναι καλύτερη όταν προέρχονται από ένα καλά συντηρημένο μηχάνημα, και πως το περιβάλλον, και το εργασιακό και το γενικώτερο, προστατεύεται καλύτερα. Μην ξεχνάμε πως μέσα στο εργασιακό μας περιβάλλον βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή μας, αλλά είμαστε και εμείς. Από την άλλη, πρέπει να πούμε πως το κόστος της συντήρησης εξαρτάται και από τη συνθετότητα της τεχνολογίας: Τα μηχανήματα κοπής Οξυγόνου, αλλά και αυτά του Πλάσματος, έχουν φθηνότερη και πιο εύκολη συντήρηση, ενώ οι μηχανές κοπής Λέιζερ απαιτούν υψηλά ειδικευμένο προσωπικό.


        Γ2β'. Αναλώσιμα
        Τα αναλώσιμα είναι διαφορετικά σε κάθε τεχνολογία: Αέρια καύσης για την κοπή Οξυγόνου, ηλεκτρόδια, μπεκ και αέρια για το Πλάσμα, φακοί και κάτοπτρα για το Λέιζερ. Το “ευαίσθητο” σημείο έχει σχέση με τα αναλώσιμα-μαϊμού: Αγοράζοντας τα συνήθως φθηνότερα αναλώσιμα νομίζουμε πως κάνουμε οικονομία, αλλά, πολλές φορές κάνουμε λάθος. Και η διάρκεια ζωής των γνήσιων αναλωσίμων, και η ποιότητα κοπής που εξασφαλίζουν είναι μεγαλύτερες, οπότε είμαστε “φτηνοί στ' αλεύρι κι ακριβοί στο πίτουρο”. Άσε που διακινδυνεύουμε να βρεθούμε και εκτός εγγύησης, αλλά και να χαλάσουμε τις καλές μας σχέσεις με τον κατασκευαστή/προμηθευτή του συστήματός μας, το πρώτο γιατί η χρησιμοποίηση μη γνήσιων αναλώσιμων είναι, για πολλούς κατασκευαστές, λόγος ικανός να διακόψουν την εγγύηση, το δεύτερο γιατί τους υποχρεώνουμε να αντιμετωπίζουν συχνότερες και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες βλάβες. Γινόμαστε αιτία να εμφανίζεται το μηχάνημά του λιγώτερο αξιόπιστο απ' ό,τι είναι, και αυτό δεν πληρώνεται πάντα από τις χρεώσεις του για την αποκατάσταση των βλαβών.


        Γ2γ'. Ενέργεια
        Οι τεχνολογίες κοπής είναι γενικά ενεργειοβόρες. Το Πλάσμα χρειάζεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από το Οξυγόνο και το Λέιζερ περισσότερη από το Πλάσμα.


        Γ2δ'. Εργατικά
      Είναι αλήθεια πως όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία των αυτοματισμών, τόσο λιγώτερο εκπαιδευμένο προσωπικό είναι απαραίτητο για να την χειριστεί. Έτσι μπορούμε να πούμε γενικά πως η κοπή με Οξυγόνο χρειάζεται χειριστές με μεγάλη πείρα, ενώ η κοπή με Πλάσμα είναι λιγώτερο απαιτητική. Το Λέιζερ έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις. Άλλο τόσο, όμως, είναι αλήθεια πως ένα έμπειρο μάτι θα δει νωρίτερα ότι κάτι δεν πάει καλά, οπότε πιθανόν να προλάβει κάποια βλάβη. Ένας έμπειρος χειριστής μπορεί καλύτερα να περιγράψει το πρόβλημα στους τεχνικούς υποστήριξης, και μερικές φορές μπορεί να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις αμέσως, χωρίς να περιμένει βοήθεια από έξω, επιτρέποντας την χωρίς καθυστέρηση συνέχιση των εργασιών του εργοταξίου. Η απόφαση είναι δική σας.

∞-∞-∞

       Όλα τα προηγούμενα, και ίσως και πολύ περισσότερα, εξαρτώνται από τη δουλειά που περιμένουμε να έχουμε. Φτάνουμε λοιπόν στο:

Δ'. Η αναμενόμενη δουλειά μας
     Πόση είναι αυτή; Πώς είναι κατανεμημένη μέσα στο χρόνο; Τί δουλειές μας έρχονται συνήθως; Υπάρχουν και περιπτώσεις που η προμήθεια και η απόσβεση κάποιας μηχανής γίνεται μόνο και μόνο επειδή η επιχείρηση πήρε μια συγκεκριμένη παραγγελία, οπότε τα υπόλοιπα περιττεύουν, αλλά τις περισσότερες φορές πρέπει να συνυπολογιστούν και αυτοί οι παράγοντες, όπως και το είδος της δουλειάς που κάνουμε συνήθως.

    Δ1. Ο κύκλος των εργασιών μας
    Όταν ο κύκλος εργασιών δεν είναι μεγάλος, το να προσφύγουμε σε μια ακριβή τεχνολογία είναι ασύμφορο. Μια περιστασιακή δουλειά δεν μπορεί να στηρίξει την αγορά τέτοιου μηχανήματος, είναι προτιμότερο να την δώσουμε έξω. Η αγορά ενός λέιζερ προϋποθέτει ευρύτερο κύκλο εργασιών και/ή ειδικώτερες ανάγκες από την προμήθεια μιας μηχανής πλάσματος. Από την άλλη, αν οι δουλειές είναι σκορπισμένες μέσα στο χρόνο, μας επιτρέπουν την προμήθεια μηχανών μικρότερης ιχύος από τις μηχανές που θα ήταν απαραίτητες αν η δουλειά έρχεται μαζεμένη.

    Δ2. Το είδος της δουλειάς που αντιμετωπίζουμε συνήθως
    Το μηχάνημα που θα χρειαστούμε εξαρτάται απόλυτα από το είδος της δουλειάς. Πολύ μικρά κομμάτια ή πολύ περίπλοκο προφίλ απαιτούν λέιζερ, χοντρή λαμαρίνα είναι καλύτερα να κόβεται με πλάσμα, μεγάλη ποικιλία σε πάχη θέλει πλάσμα υψηλής ευκρίνειας με τσιμπίδες νέας τεχνολογίας (για να μην αλλάζουμε συνέχεια τσιμπίδες), μεγάλα αντικείμενα χρειάζονται μεγάλα τραπέζια κοπής (γιατί αλλιώς θα πρέπει να χρησιμοποιούμε λαμαρίνες κομμένες από πριν), κοπή αποκλειστικά ακρυλικών περιορίζει την ισχύ της μηχανής αλλά επιβάλλει λέιζερ με ειδικό σύστημα απαγωγής των καπναερίων, κοπή διαφορετικών υλικών διαφορετικών παχών μπορεί να σημαίνει πως χρειαζόμαστε μοντέρνο σύστημα πλάσματος με αυτόματο ελεγκτή του μίγματος των αερίων που θα χρησιμοποιούνται, όπως το Plasmagas FlowControl της Kjellberg που προαναφέραμε, κ.ο.κ.  

    Δ3. Δυνατότητες διείσδυσης σε άλλες αγορές
    Η προμήθεια ενός νέου μηχανήματος σχεδόν πάντα έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητά μας να “χτυπήσουμε” νέες δουλειές που μπορεί να είναι γνωστές από πριν, μπορεί και όχι. Μερικές φορές τα αποτελέσματα είναι ευχάριστη έκπληξη για τον επιχειρηματία. Εδώ μπορούμε να θίξουμε έναν άλλο τομέα, που δεν γίνεται συνήθως συζήτηση γι' αυτόν: Τη μετατροπή του σχεδιασμού μεγάλων κατασκευών με βαριά υλικά, πιο εύκολα στον σχεδιασμό αλλά με μεγαλύτερο κόστος παραγωγής, με σχεδιασμό των ίδιων κατασκευών ώστε, χωρίς να υστερούν σε αντοχές, να χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους κατάλληλα διαμορφωμένα ελάσματα. Αυτό απαιτεί πιο προσεκτικό σχεδιασμό, αλλά και η παραγωγή και η μεταφορά των προϊόντων είναι οικονομικότερη. Απαιτεί, επίσης, και τη χρήση των μεταλλοκοπτικών λέιζερ ή πλάσματος με ψηφιακή οδήγηση, άρα μεγαλύτερη απασχόληση των μηχανών που σκεπτόμαστε να προμηθευτούμε!

    Στο παρελθόν, όταν χρειαζόμαστε κατασκευές με αντοχή καταφεύγαμε σε βαριά μεταλλικά προφίλ και οξυγονοκόλληση. Τέτοιες κατασκευές, συγκρινόμενες με αντίστοιχων μηχανικών χαρακτηριστικών κατασκευές από διαμορφωμένη λαμαρίνα, είναι πιο ακριβές σε υλικά παραγωγής, πιο βαριές και ογκώδεις, επομένως με ακριβώτερα μεταφορικά, και με μεγαλύτερο κόστος εργατικών, αφού η οξυγονοκόλληση είναι ακόμα διαδικασία που απαιτεί μεγάλες τεχνικές γνώσεις και εμπειρία. Απαιτεί επίσης και πολύ περισσότερο χρόνο απ' ό,τι η συναρμολόγηση κομματιών από διαμορφωμένη λαμαρίνα, όπως και η, απαραίτητη μετά την συγκόλληση, βαφή σε ειδικούς θαλάμους. Ας αναφέρουμε εδώ και την επιδείνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υλικών όταν υποστούν την διαδικασία της συγκόλλησης υψηλών θερμοκρασιών. Το μόνο στάδιο που είναι φθηνότερο είναι αυτό του σχεδιασμού. Πιο εύκολα σχεδιάζεις μια κατασκευή από κουρμπαρισμένους και οξυγονοκολλημένους σωλήνες παρά το αντίστοιχό της με διαμορφωμένη λαμαρίνα. Εδώ χρειάζεται φαντασία και ακρίβεια, και στον σχεδιασμό και στην κατασκευή, που όμως είναι εφικτή με τις νέες τεχνολογίες (στο λέιζερ κόβεις και τρυπάς με ακρίβεια μεγαλύτερη του 0,5 mm).
    Από την άλλη, μπορούμε να παρέμβουμε και στην περίπτωση κατασκευών που συναρμολογούνται από πολλά μικρά κομμάτια. Με τους αυτοματισμούς μεταλλοκοπής και διαμόρφωσης είναι εύκολο να ανασχεδιάσουμε το αντικείμενο ώστε, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και διαμόρφωση, να χρησιμοποιούνται λιγώτερα κομμάτια. Έτσι μειώνουμε το συνολικό κόστος και γιατί η αποθήκη μας έχει λιγώτερα κομμάτια να χειριστεί, και στα εργατικά συναρμολόγησης, και στη βαφή ή επικάλυψη. Έχουμε επίσης λιγώτερες βίδες και συνδετήρες, και, επιπρόσθετα, μεγαλύτερη ακρίβεια στη συναρμολόγηση, αφού τα λιγώτερα μέρη έχουν μικρότερο συσσωρευμένο σφάλμα λόγω ανοχών. Επίσης μπορούμε να κατασκευάσουμε πολλά διαφορετικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας μερικά ίδια βασικά δομικά στοιχεία και διαφοροποιώντας άλλα, τα απαιτούμενα για το συγκεκριμένο κάθε φορά προϊόν, κάνοντας την παραγωγή τους ακόμα φθηνότερη.

    Συνοψίζοντας, εάν αποφασίσουμε να αυξήσουμε το κόστος στο στάδιο του σχεδιασμού, έχουμε τελικό προϊόν συνολικά φθηνότερο και καλύτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών. Και, ξαναλέμε, προϊόν που αυξάνει τον κύκλο εργασιών για τα μηχανήματά μας, αφού πια μπορούμε να απευθυνθούμε και σε άλλους κατασκευαστικούς τομείς, όπου πριν δεν είχαμε τρόπο πρόσβασης.

∞∞∞

     Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε! Αν έχετε περισσότερες απορίες, οι ειδικοί μας με ευχαρίστηση θα τις ακούσουν και θα σας βοηθήσουν χωρίς δική σας υποχρέωση. Οι δυνατές περιπτώσεις είναι ...σχεδόν άπειρες, η δική σας είναι μία από αυτές. Τηλεφωνήστε μας ή στείλτε μας το μήνυμά σας. 25 χρόνια στη μελέτη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή εργαλειομηχανών μάς δίδαξαν πολύ περισσότερα απ' όσα μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα άρθρο!



 

| Όροι Χρήσης |